Araceae-Alocasia-macrorrhizos

Classification

  • Botanical Family : Araceae
  • Genus : Alocasia
  • Epithet : macrorrhizos
  • German Family Name: Aronstabgewächse
  • English Name: Giant Taro,  Elephant Ear, Taro
  • Thai Name: กระดาษเขียว
  • Thai Phonetic: gradaad kiau
  • Author: (L.) G. Don.
  • Height: 2.50

Water Requirements
Moderate WaterFill Water
Plant Type
BushSmall Plant
Light Requirements
Half SunShade

Cultivation

Alocasia macrorrhiza is a large, solid, evergreen, herbaceous perennial plant that reaches heights of growth up to 4 meters under favorable conditions. It is an ornamental plant and it´s used as food.  Is very low maintanance. It prefers loamy or sandy soil.

The rhizomes are erect. It forms a thick stalk, which is up to 1.50 m long. The stem of the plant gets bigger with every new leaf.

The leaves of Alocasia macrorrhiza are very impressive. They grow out of the center of the plant stems and leaves standing upright at the top. After the new leaves are unrolled and opened, can reach the tips of the Alocasia leaves  heights of 3 to 4 m. They are medium green and shiny.

The flowers are relatively small in relation to the size of the plant. As usual in Araceae family the inflorescence consists of a single bract (spathe) and the piston (spadix). The flower is white and yellow and has a delicate fragrance.

The seeds are red berries.

By removing the dead leaves, you can see on the site of the removed leaf an annular scar around the stem of the plant. These rings are a good indicator of how many leaves the Alocasia macrorrhiza has already worn.

The plant prefers moist soil, tolerates no waterlogging, like bright shade or partial shade. Sun burns the leaves. Alocasia needs no cuttings.

If the Alocasia plant does not have the best growing conditions, water, temperature, and light, it will begin to go dormant indicated by each new leaf getting progressively smaller. The plant will eventually slow down until it receives the proper care. If the proper conditions are restored, the plant will revive from the smallest of remaining piece of the tuber that can be found. When the plant is returned to an environment with the proper growing conditions, it will again start to come alive with new growth.

Alocasia macrorrhiza contains calcium oxalate crystals in the form of raphides. When consumed, these may cause edema, vesicle formation and dysphagia accompanied by painful stinging and burning to the mouth and throat, the symptoms occurring for up to two weeks. (1)

(1)  Outbreak of Food-borne Illness Associated with Plant Material Containing Raphides 2005, Vol. 43, No. 1 , Pages 17-21 John T. Watson, M.D., M.Sc., Roderick C. Jones, M.P.H., Alicia M. Siston, M.P.H., Pamela S. Diaz, M.D., Susan I. Gerber, M.D., John B. Crowe, B.S. and R. Duane Satzger, Ph.D. Epidemic Intelligence Service, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia USA Chicago Department of Public Health, 2160 West Ogden Ave., Chicago, IL, 60612, USA Forensic Chemistry Center, Food and Drug Administration, Cincinnati, Ohio USA http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1081/CLT-44721

Alocasia macrorrhiza ist eine große, massive, immergrüne, ausdauernde krautige Pflanze, die unter günstigen Bedingungen Wuchshöhen von bis zu 4 Meter erreicht. Sie dient als Zierpflanze und wird auch als Nahrungsmittel angebaut. Ist sehr pflegeleicht. Sie bevorzugt lehmigen oder sandigen Boden.

Die Rhizome sind aufrecht. Sie bildet einen dicken Stängel, der bis zu 1,50 m lang wird. Der Pflanzenstamm wird größer mit jedem neuen Blatt.

Die Blätter von Alocasia macrorrhiza sind sehr beeindruckend. Sie wachsen aus der Mitte der Pflanze heraus, Stiele und Blätter stehen aufrecht nach oben gerichtet. Nachdem sich die neuen Blätter entrollt und geöffnet haben, können die Spitzen der Alocasia-Blätter Höhen von 3 bis 4 m erreichen. Sie sind mittelgrün und glänzen.  

Die Blüten sind relativ klein im Verhältnis zu der Größe der Pflanze. Wie bei den Aronstabgewächsen üblich besteht der Blütenstand aus einem einzigen Hochblatt (Spatha) und dem Kolben (Spadix). Die Blüte ist weiß und gelblich und duftet zart.

Die Samen sind rote Beeren.

Entfernt man die abgestorbenen Blätter,sieht man an der Stelle des entfernten Blattes eine ringförmige Narbe um den Pflanzenstamm. Diese Ringe sind ein guter Indikator dafür, wie viele Blätter die Alocasia macrorrhiza bereits getragen hat.

Die Pflanze bevorzugt feuchte Standorte, verträgt keine Staunässe, mag hellen Schatten oder Halbschatten. Sonne verbrennt die Blätter. Alocasia braucht nicht verschnitten zu werden. 

Wenn die Alocasia Pflanze nicht über die besten Bedingungen bezüglich Wasser, Temperatur und Licht verfügt, werden die neuen Blätter stets kleiner oder sie wird ihr Wachstum verlangsamen, bis sie wieder die richtige Pflege erhält. Wenn die richtigen Bedingungen wieder hergestellt werden, wird die Pflanze auch aus dem letzten verbliebenen Stück der Knolle zu neuem Leben erwecken und wieder beginnen, zu wachsen.

Alocasia macrorrhiza enthält einen giftigen weißen Milchsaft (Kalciumoxalat-Kristalle in Form von Raphiden). Wenn dieser konsumiert wird, kann dies zu Ödemen, Bläschenbildung und Dysphagie mit schmerzhaftem Stechen und Brennen im Mund und Rachen führen. Die Symptome können bis zu zwei Wochen auftreten. (1)

(1)  Outbreak of Food-borne Illness Associated with Plant Material Containing Raphides 2005, Vol. 43, No. 1 , Pages 17-21 John T. Watson, M.D.M.Sc., Roderick C. Jones, M.P.H., Alicia M. Siston, M.P.H., Pamela S. Diaz, M.D., Susan I. Gerber, M.D., John B. Crowe, B.S. and R. Duane Satzger, Ph.D. Epidemic Intelligence Service, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia USA Chicago Department of Public Health, 2160 West Ogden Ave., Chicago, IL, 60612, USA Forensic Chemistry Center, Food and Drug Administration, Cincinnati, Ohio USA http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1081/CLT-44721


Origin

probably Indonesia, Philippines, Malaysia
wahrscheinlich Indonesien, Philippinen, Malaysia

Miscelaneous

Use: is used as food. There are used mostly the starchy rhizomes and aerial parts of the tribe. They are cooked like potatoes. They contain many minerals, vitamins A, B and C. The plant parts are boiled edible. Because of the calcium oxalate crystals in the form of raphides  the uncooked plant parts irritated greatly mouth and esophagus. After cooking the calcium oxalate are destroyed and not longer harmful.

Verwendung: wird als Nahrungsmittel genutzt. Es werden vorwiegend die stärkehaltigen Rhizome und oberirdische Teile der Stammes genutzt. Sie werden wie Kartoffeln gekocht. Sie enthalten viele Mineralien, Vitamin A, B und C. Die Pflanzenteile können nur gekocht gegessen werden. Beim Verzehr von rohen Pflanzenteilen werden Mund und Speiseröhre durch die Kalciumoxalatkristalle sehr stark gereizt, die jedoch beim Kochen zerfallen und dadurch unschädlich werden.


References